jOm La jOiN

Tuesday, November 16, 2010

2nd Award...!!

salam...

Alhamdulillah, ada yg mghargai blog ni...
hehe...
(^_^)...



1. berikan satu nickname untuk saya.

erm...ana tiramizu..??

2. ucapan untuk pemberi award. 
kepada anamizu :

sangat2 trma kasih 4 award nie...
(^_^)

3. berikan 6 artist or singer or band group yang korang minat.

Maher Zain
Hijjaz
In-Team
Siti Nurhaliza
Yiruma
Oki Setiana Dewi

4. bagi award ni kepada 10 blogger
yang mempunyai blog cantik lagi cun

Farzana

Sila2 la terima dgn rela yea~


Saturday, November 13, 2010

Alhamdulillah....Jom Balik..!

Salam..

Alhamdulillah, exam dh hbs...
berakhir mggu yg  menakutkan bg sesetengah pelajar..
(sementara je la, akn dtg ada lagi...)
saya x terkecuali~
(^_~)..





paper last, mekanik kejuruteraan tadi (isnin)
hbs kul 5.15pm...kua dewan 5.40...lbh kurg la~
sesi fotografi skjp (dgn roomates, hehehe)
balik bilik, kelam kabut ckit...kemas2
bas kul 9.45pm
maybe smpi Kuantan dlm kul 6 pagi...
InsyaAllah...ayah tggu

"Ya Allah....lancarkan, mudahkan dan selamatkanlah perjalanan kami..."
ameen~



tak sabar nk jumpe smua...
ma, ayah, angah, abang, ude, adik, anak2ku...hehe...   (ada anak ke? klik cni )


p/s : sape penah ade pngalaman balik cam gambar kt bwh ni..?
       dasyat...!!


Sekian
tepuk dada tanya iman

Sunday, November 7, 2010

Perjuangan Bermula...!

.:Selamat Menduduki Peperiksaan:.




smoga kejayaan milik kita bersama...
ameen~



Friday, November 5, 2010

Sabar, Exam Dulu~

salam.....
exam lg 2 hari..( +/-)

tadi ada gathering silat (jumaat, 8.00 pm)
pjmpaan terakhir sblm berakhirnya sem ni...
btempat di Char Kuey Tiaw Omaq..(tq senpai, btolkn ejaan ni...)
(^_^)...sronok la jgk..(tq S_T, sudi kgsi icon nie...)


Alhamdulillah, sedap jgk char kuey tiaw
kbtulan dpt pinggan bsr sbb ada slh fhm..
(sbut nk biasa, die dngar besar kot~)
dpt la lbh ckit dari kwn2 len..
sronok....mgkn sbb
kami dh lama x kumpul rmai2, 
maklumla, masing2 sibuk menelaah...


tp bkn nk ckp psl gathering ni...
lps mkn, kami ber6 pegi pasar mlm, seberang jalan je..

  • Daus (prmpuan spt pnh dnyatakan sblm ni ) ---> rujuk cni
  • Eddy (juga prmpuan)
  • Ada (syuhada)
  • Aida
  • As (Asiah)
  • Saya...(^_^)..
jln2, Daus nk beli Al-Mathurat...belek2 kt satu gerai
ternmpk buku2 Hlovate....
nak beli..dh siap pegang...
tbe2, 


buku ni...

Daus : bes jgk, eh, tp nk exam..nnti x study plak..
Saya : a'ah la..(kecewa). bahaya gak, nnti asyik nk baca buku ni je..
Daus : xpe, balik kuantan nnti beli la...
Saya : btol2..(pasrah)

dh lama nk miliki koleksi Hlovate ni bdasarkn komen2 positif 
dari sahabat2 ILUVISLAM

insyaAllah, klu ada rezeki, jmpe la buku ni kt Kuantan..
skrg, dahulukan yg lbh pntg krn yg lbh pntg lbh pntg dari yg pntg...
exam pn satu jihad...insyaAllah  

mohon do'a smua yea..

Di kesempatan ni, saya nk mohon maaf andai coretan di blog ini
ada mngguris hati mana2 pihak secara sedar mahupun tidak...
saya juga memohon agar teman2 para pembaca blog ni
dpt sama2 mendoakan agar dipermudahkan utk menghadapi exam ini...
ameen~

Juga buat smua yg bakal/sedang/sudah menghadapi exam, 
smoga beroleh kejayaan!
ameen~
(-_-)...

sekian,
tepuk dada tanya iman

p/s : pnjam nama ye kwn2...

Monday, November 1, 2010

Anak-anakku~ quick post

Salam...

x sempat la nk mngupdate..
baru lps tgk balik gmbar anak2 sdara..(anak sepupu sbnrnye..hehe)
rse nk share je..
rindu kt diorg..


Anak2 sedara yg disayangi sekalian~
ni baru sebahagian je...
hehe...
(latest pic ni)
dari atas kanan : Faris, Zafran, Hadif, Zafran (time kecik),
Fathiyyah (adik Faris), Faiq, Mira, Zafran.

Faiq, Faris, Fathiyyah = sepupu

anak2 sedara skang ni, paling tua umo 18 tahun..(beza setahun je~)
yg paling bongsu, stakat ni la...baru bbrpe hari..
akan datang ada lagi..insyaAllah..
thn ni saje, 2 org sepupu baru kawen..
hehe...kluarga besar la katekan..Alhamdulillah~



ni plak, sepupu bongsu dlm fmli...
anak mak dik (mak cik bongsu..)
Muhammad Zaim Haikal
keletah die, x tahan~
hehehe...
die pggil saya.."Ada.."

si Haikal ni mmg nakal..
fmli die pn ada hntr waktu 1st time dtg nk dftar USM ni..
time diorg nk balik, kite ngah dukung die
mak die nk ambik, die paling kepala..
mcm tau2 je kite nk kne tinggal kt cni..huhu
smua org pujuk die, tp die pegang kite kemas! xnk lepas...
las2 paksa gak..
time die nangis, kite pn mcm nk banjir dh..tp mne bleh nangis..tahan~
hehe...
Haikal...Haikal...

tengok muke baby ni mcm bagi satu perasaan tenang kt hati..
x jemu langsung..
mgkn sbb baby ni masih suci dari dosa...muka pn bercahaya~

teringat pasal ibu yg melahirkan bayi seumpama bayi tu sndri..
suci dari dosa...
betapa agungnya seorg ibu Allah angkat...

Sekian
tepuk dada tanya iman

Thursday, October 28, 2010

Monday, October 25, 2010

Open Your Eyes...

1st time dengar lagu ni, trus terpikat..
lirik yg mnyentuh hati...terasa dekat dengan-Nya..
hayatilah...


By: Maher Zain
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..
Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

sekian
tepuk dada tanya iman

Saturday, October 23, 2010

Untukmu Yg Bergelar Sahabat...

Doa ku untuk mu... 
dengan nama Allah Y
ang Maha Pengasih dan Penyayang..





Ya Allah ...
Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya,
terangi hatinya dengan nur pancaran iman. Tetapkanlah hatinya,  perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan,
jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat ......

Ya Muhaimin ...
Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu ...
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hati-Mu.

Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.
Ya Allah ...
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang
menyeru manusia kejalan-Mu.. jika kau halalkan aku merindui sahabatku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki,
rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

Ya Allah ...
kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat kelak ... insya-Allah


Yakinlah segala nikmat yang diperolehi itu datangnya dari Allah SWT.
Walaupun sedikit apakan lagi banyak kita hendaklah sedar semuanya dari Allah SWT.
 Assalammualaikum... 


-azz-
"Ya Allah, Jadikan seluruh perbuatan kami amal soleh dan
jadikanlah perbuatan itu semata-mata untuk mencapai redhaMU dan
bukan mencari keredhaan orang lain" -- Umar Al-Khattab

Friday, October 22, 2010

Student Life...

Salam...
post saje2...
xde pape pn
sekadar berkgsi cerita...

ni la tmpt kami kluar masuk, jmpe pak guard...
hehe...


my bike! hadiah dari pak dik n mak dik
diorg kesiankan anak sedara diorg yg tpksa berjalan kaki ke kelas tiap2 hari...
hehe....
trima kasih!
basikal yg byk berjasa....


ni, Pusat Islam...
gmbr dari laman web PMI USM KKJ je...


makan time! 
yg besnye kt kafe cni, mknan murah2...
cntoh kt atas ni
nasi+sayur acar+ayam kurma+limau ais = rm2.00
murah x??


pemandangan dari bilik Daus (kami sama aras)
dh ada post psl ni...

serangga yg paling digeruni di USM KKj ni!!!
sape yg berani tgkap dgn tgn kosong, mmg kagum la...
hehe...berani ke??
(post ni psl "Charlie" ni pn dh ada..)

byk lg x snap gmbar...
ada yg dh snap pn, blom masukkan dlm laptop lg
xde kerajinan~

smoga kehidupan sbg seorg studen di cni
sntiasa dirahmati oleh-Nya...
anda juga!
ameen~

sekian
tepuk dada tanya iman

p/s : post ni mgkn ada penambahan...

Wednesday, October 20, 2010

Dlm Dilema~ balik...x balik...balik....

salam...

patot x balik umah esok? (22/10/10)
kawen abg yo sabtu ahad...
pagi esok ada test LK kul 8am-12pm
kne smpi KL b4 kul 5...
so, klu balik, kne ambik bas kul 12 la...
test LK pn kne kua awal la nmpknye...
bas lps tu, ada kul2 je...x smpt...

ptg esok plak ada lecture Math Dr.Siva..
psl PDE (partial differential equation)
kul 3-5
klu balik, tpksa ponteng la~

so, patut balik ke x??
ma ckp x balik pn xpe...
hati ckp nk balik, tp berat...
isnin ada test Material...
malam isnin plak ada test Silat, 20 buah asas...(25/10/10)

patot balik ke x??
huhu.....

lagi lbh kurg 2 mggu final exam...
so, patut balik ke x??

hurm........

sekian
tepuk dada tanya iman

Tuesday, October 19, 2010

Baru Merangkak, Disuruh Berlari...Huhu...

Lukisan Kejuruteraan
salah satu subjek wajib sem ni...
x de asas lgsung, yela, bukan dari skolah teknik
ataupn penah amik subjek teknikal
masuk je kelas LK 1st, trus kena lukis objek

xpe2, berbekalkan minat dlm lukis melukis ni
kne cuba jugak....
hehe...

ni exercise ke-3
bg org yg xde asas lgsg, ok la...




yg atas tu, soalan
atas ni, jawapan...



yg ni, mula2 rumit gak sbb x paham...
kne ada imaginasi yg tggi nk buat lukisan ni...
hehe...


sape yg biasa dgn LK, msti gelak je tgk lukisan ni...
lukisan simple bg diorg, tp agak rumit bg kami
yg baru nk merangkak, tp disuruh berlari...huhu
pe nk buat, dh pilih bidang ni.
chaiyo2x
insyaAllah, dipermudahkan...
ameen~

sekian
tepuk dada tanya iman



Sunday, October 17, 2010

Seminit Je...Baca La

SEMINIT SAJA 

Betapa 
besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid 
untuk disedekahkan; tetapi betapa 
kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan! 

Betapa 
lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun 
betapa 
singkatnya kalau kita melihat filem. 

betapa 
sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun 
betapa 
mudahnya kalau mengata atau mengumpat 
tanpa harus berfikir panjang-panjang. 

Betapa 
asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun 
kita 
mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa. 

Betapa 
sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi 
betapa 
mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris. 

Betapa 
beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun 
lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid 

Betapa 
Mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun 
alangkah 
sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa. 

Betapa 
sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu; namun 
betapa 
mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada 
saat terakhir untuk event yang menyenangkan. 

Betapa 
sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam al qur'an; namun 
betapa 
mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain. 

Betapa 
mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun 
betapa kita 
meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran. 
Betapa T
akutnya kita apabila dipanggil Boss dan cepat-cepat menghadapnya namun 
betapa 
kita berani dan lamanya untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema. 

Betapa 
setiap orang ingin masuk syurga seandainya tidak perlu untuk percaya atau 
berfikir,atau mengatakan apa-apa,atau berbuat apa-apa. 
Betapa kita dapat menyebarkan seribu 
kelucuan melalui e-mail, dan menyebarluaskannya dengan FORWARD seperti api; namun 
kalau ada e-mail yang isinya tentang 
Allah betapa seringnya kita ragu-ragu, enggan membukanya dan menyebarkannya, 
serta terus klik pada icon 
DELETE . 

ANDA TERTAWA ...? atau ANDA BERfIKIR-fIKIR. ..? 
Sebar luaskanlah & bersyukurlah 
kepada 
ALLAH, YANG MAHA ESA,PENGASIH 
DAN PENYAYANG
. 
sekian
tepuk dada tanya iman

Saturday, October 16, 2010

Saya Nak Coklat!


dpt tag Duad lg...
tq yea Duad...
hehe
nk join jgk
mana tau, bertuah~

syarat2 utk contest ni (sape yg nk join wajib follow da rules)

follow blog  tyka..


>> korang wajib copy n paste banner lucky draw “saya nak coklat” at sidebar korang tuh aww...


>> buat n3 pasal lucky draw nih atau copy paste jep syarat2 nih aww...jgn lupe link an alamat blog sayer n tyka dlm n3 korang tuh aww...


>> tinggal an komen kat blog tuan rumah yang membuat contest nih if korang udah siap buat n3 pasal luCky draw nih yep...


>> Korang udah semesti seOrang bloggers n mempunyai alamat di Malaysia ek..


>> Tag 2/more rakan2 korang...


sape yg bakal jd mangsa ek?



smoga berjaya!



Friday, October 15, 2010

Subhanallah...indahnya~


Subhanallah....
pemandangan dari bilik Daus..
kebetulan, time tu matahari baru je terbenam
masih bersisa cahaya meganya...
menghiasi dada langit senja itu..

cewah~
hehe....
sekadar berkongsi keindahan ciptaan Ilahi...

sekain,
tepuk dada tanya iman

Wednesday, October 13, 2010

Mohon Dijauhkan, na'uzubillah...

salam....
mgkn dh agak terlewat ble nk post psl tragedi 101010 ni...
tp nk jgk citer ckit2..

berlaku di km223, lebuhraya utara-selatan (PLUS)
12 maut, 40 slbhnya cedera
2 bas, 3 kereta, 1 bas..

now, nk citer pngalaman sndri...
sbg pgguna setia bas expess, kejadian tu sdkt sbnyk mberi kesan
rasa takut, trauma...tp nk wat cmne.
xkn nk jalan kaki je balik Kuantan (dari Penang)
konon nk selamat la..

spnjg lbh kurang 3 bulan jd pnduduk  USM ni, baru skali je naik bas direct
Kuantan-Penang (nibong tebal)
time tu, sorg je balik. bas kul 9 mlm dari kuantan
dpt seat depan skali, single seat. betul2 sblh driver..

mula2, 2nd driver dok bersembang dgn driver tu
xde la risau sgt. pastu, 2nd driver tu g blkg nk tido..(kerisauan bmula)
mampu ke driver ni tahan ngantuk, dh la mlm, sunyi...
org lain smua dh tido. aku je dok terkebil2 tgk driver, tgk jalan...(depan mata)
lps lbh kurg sejam lbh (dlm kul 10.30 pm), driver tu stat psg lagu kuat2. sign2 dia dh stat ngantuk
mata ak lgsg x ngantuk, takut sgt nk tido..
pstu dia mkn kuih pe ntah. hbs seplastik
mknan dia dh hbs....alamak!

aku pn meringankan mulut pelawa pak cik tu makan bekalan yg aku bawak..
dia xnk...
las2, aku bangun ckit, then tanye...

me       : "pak cik, bleh x saya duduk sblh pak cik? "..(bila pkir balik, mana dtg kberanian nk wat cmtu..)
driver  : "hah? (terkejut) bleh je..."

aku pn tukar kedudukan, duduk kt kerusi 2nd driver tu...

me      : pak cik nmpk cm ngantuk je...
driver : ala, biasa la..bwk mlm2. tp ok je, pak cik dh biasa...
me     : xpe la, sy teman pak cik borak2..xla ngantuk sgt.

bermula la pbualan antra aku dan pak cik driver..hbs dia citer psl fmli dia
(dia ada anak kt UKM...hehe)
kami berborak smpai la 2nd driver tu dh bgn, dia plak duduk tmpt aku. 
pbualan terhenti time bhnti rehat dlm kul 3am..

pjalanan dsmbung oleh 2nd driver. dia plak berborak dgn aku.
klu ikutkan, 2nd driver ni nmpk cergas ckit (siap merokok lg time ngah memandu )
tp mata aku tetap xleh nk lelap. sbb nmpk jalan depan mata.
"malang x berbau, mujur x berbunyi"

tbe2, ada satu treler minyak nmpk mcm terhuyung-hayang
trus 2nd driver ni hon kuat2
dia sound driver treler tu (wlupn kami yg dlm bas je dengar)

"hoi, apa ni dok mengigau..ngantuk p la tido dlu!"

cemas sbb kami betul2 blkg treler tu...

klu ikutkan, byk lg kejadian yg nyaris2 mcm ni jadi 
tp ni la plg mencemaskan sbb malam..
Alhamdulillah, smpai Parit Buntar lbh kurg kul 5.40am..
aku sorg2, xtau nk naik pe..
nk x nk, tpksa naik teksi...sorg2...
mcm2 doa mntk xde kejadin2 x diingini...Na'uzubillah..
Alhamdulillah, smpi jgk USM dlm kul 6am.. 
masuk je bilik, azan subuh..
1st yg aku wat, kol ma..

"ma, kak long dh selamat smpai betul2 dalam bilik...hehe"
lps solat, trus Z..Z..Z..Z
kelas kul 12pm..hehe...

semoga dijauhkan dari sebarang mala petaka dan bencana...
ameen...
Al-Fatihah buat mangsa2 tragedi 10/10/10...

sekian,
tepuk dada tanya iman

p/s : panjang plak membebel kali ni. hehe....